17.9.10

Gode beskjeder

Det er et atferdsprogram som heter PMTO. Det retter seg i første rekke mot familier med barn mellom 3 og 12 år, hvor barnet har alvorlige atferdsproblemer. I tillegg finnes det blant annet generelle PMTO-kurs for fosterforeldre. Barnet behøver forøvrig ikke ha problematferd for at foreldrene kan ha nytte av disse rådene. Jeg tenker at noe av dette kan også komme til nytte i helt normale situasjoner, der barn trenger tydelige voksne, eller at barna ganske enkelt har problemer med å fokusere oppmerksomheten sin.

Det jeg hører fra foreldre med erfaring fra PMTO, er at de setter pris på de konkrete rådene om hva de skal gjøre i ulike situasjoner som viser seg å bli problemfylte. Siterer med dette fra noe av materialet som jeg har fått tilgang til fra et PMTO-kurs for fosterforeldre om hvordan gi gode beskjeder:

1) Vær rolig. Kontroller eventuelle negative følelser.
2) Få barnets oppmerksomhet, hold øyekontakt.
3) Vær hyggelig, høflig, respektfull, men bestemt. Ha et positivt ansiktsuttrykk, god stemme, hyggelige ord og språk.
4) Konstater. Ikke formuler beskjeden som et spørsmål eller som alternativer. (For eksempel, si "Plukk opp lekene dine, vær så snill!" ikke "Du synes ikke det er på tide å rydde lekene?"
5) Si hva som skal gjøres. Si heller: "Sett skoene dine i skohylla" heller enn "Ikke sleng skoene i gangen".
6) Klart, kort, enkelt. Bruk så få og forståelige ord som mulig.
7) Stå i nærheten av barnet.
8) Gi en beskjed om gangen.
9) Ikke gå inn i diskusjon.
10) Når barnet gjør det han/hun har fått beskjed om, følg opp med positiv tilbakemelding.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar